V DSS zomreli traja klienti, pravdepodobne sa otrávili

07.09.2009 Levoča

Spišské Podhradie 7. septembra (TASR) – V noci zo 4. na 5. septembra sa vyskytli zdravotné problémy u viacerých klientov Domova sociálnych služieb (DSS) Spišské Podhradie.
Spolu 18 klientov, ktorí jedia kašovitú stravu, dostalo hnačky. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková. „Do zariadenia bola okamžite privolaná zdravotná pohotovostná služba, aj napriek tomu však v sobotu nadránom v zariadení zomreli dvaja ležiaci, zdravotne oslabení klienti s nízkou imunitou. Tretí klient DSS zomrel neskôr na príjme v nemocnici v Poprade, “ spresnila. U všetkých troch klientov bola vykonaná pitva, výsledky však zatiaľ nie sú k dispozícii.
Z DSS bolo napokon spolu hospitalizovaných 15 osôb - šesť na infekčnom oddelení nemocnice v Poprade a deväť na internom oddelení nemocnice v Levoči.
„Do zariadenia boli privolaní regionálni hygienici z Úradu verejného zdravotníctva v Poprade, ktorí v sobotu popoludní vykonali všetky potrebné opatrenia. Odobrali vzorky jedál, skontrolovali prístroj na prípravu kašovitej stravy, vzali výtery zamestnancom kuchyne i všetkým postihnutým klientom. V súčasnosti sa vzorky skúmajú a výsledky ešte nemáme k dispozícii, “ dodala Fitzeková. Ako ďalej doplnila, počas víkendu bola vykonaná dezinfekcia celého zariadenia. V sobotu pracovníci DSS o situácii informovali všetkých príbuzných.
„Momentálne je situácia v domove stabilizovaná, k ďalším ochoreniam nedošlo. Všetci klienti umiestnení v nemocnici sú po aplikovanej liečbe mimo ohrozenia života, “ konštatovala Fitzeková. V DSS Spišské Podhradie, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, je 110 klientov, o ktorých sa stará 62 pracovníkov.
 

Vyberte región